Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Εικόνες της Αθήνας...

Εικόνες της Αθήνας...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, 15.45, πλατεία Συντάγματος στην έξοδο του μετρό. Ανεβαίνω τα τελευταία σκαλοπάτια για να βγω στο φως. Είναι ένα ηλιόλουστο μεσημέρι μετά τη βροχερή καταχνιά των τελευταίων ημερών. Με την άκρη του ματιού μου πιάνω στα πρώτα πέτρινα σκαλοπάτια της πλατείας τη φιγούρα άνδρα να κάθεται και να κάνει κάτι περίεργο. 

Στρίβω το κεφάλι μου και βλέπω ένα ρακένδυτο νεαρό να κάνει ένεση ηρωίνης στο χέρι. Είναι το κέντρο της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στο σταθμό του μετρό. Δεκάδες παιδάκια παίζουν πιο πέρα, πέντε-έξι λαχειοπώλες πουλούν ελπίδα, τρεις κουλουρτζήδες πουλούν φαΐ... Είπα να απαθανατίσω τη στιγμή. Αλλά σεβάστηκα... το σοκ που είχα υποστεί.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 12.30, κατάστημα καλλυντικών ειδών Sephora στην οδό Ερμού. Στο ταμείο. Καλοντυμένη κυρία γύρω στα 45 ανοίγει το πορτοφόλι της να πληρώσει. Δίνει 500 ευρώ, κολλαριστά. Την ώρα που τα βγάζει, ξεπηδούν κι άλλα 3 χαρτονομίσματα των 500, ενώ στο πορτοφόλι βλέπω κι αρκετά 50ευρα αλλά και 20ευρα. Παίρνει τα ρέστα της από το 500ευρω, τρία 100ευρα, ένα 50ευρω, ένα 20ευρω και κάτι ψηλά, 2ευρα ή μονόευρα -δεν ξέρω- κι αφήνει στο ταμείο δύο 2λεπτα κι ένα μονόλεπτο. Φεύγει.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 13.10, οδός Ερμού κοντά στο Μοναστηράκι. Νεαρό κορίτσι -το πολύ 22 ετών- τρέχει ανάμεσα στο πλήθος κι από πίσω της άνδρας -45αρης- τρέχει και φωνάζει "σταματήστε την, πιάστε την, είναι κλέφτρα". Την φτάνει. Την πιάνει. Είχε κλέψει το κινητό του. Σύσσωμη η ομήγυρις φωνάζει "ντροπή, καλέστε την αστυνομία". Φεύγω.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 13.30, οδός Ερμού, στα παλαιοπωλεία, στο Μοναστηράκι. Περπατώ και τρώω ένα κουλούρι. Με κοιτάει μεσήλικας που κάθεται έξω από το κατάστημά του, την ώρα που χαζεύω. "Καλή όρεξη", μου φωνάζει με χαμόγελο και καλοσύνη στο βλέμμα. Υπάρχουν ακόμα ανθρώπινες αντιδράσεις, σκέφτομαι. 

Καλή δύναμη, ρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου