Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ένα κείμενο, δέκα σκέψεις.


Όταν διάβασα το κείμενο που ακολουθεί μου ήρθε στο νου η Αντιγόνη του Σοφοκλή.

"Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ -απέναντί σας- δεν είναι σε καμία περίπτωση για να εκμαιεύσω τη συμπόνια σας, να ζητήσω συγχώρεση ή να διεκδικήσω μία δίκαιη δίκη. Λέξεις και έννοιες όπως δίκαιο και άδικο, το σύστημα που υπηρετείτε έχει φροντίσει να τις εκφυλίσει και να τις απονοηματοδοτήσει πλήρως. Δε δέχομαι κανένα φρουρό της αστικής νομιμότητας, κανένα σκλάβο της εξουσίας να με κρίνει και να με καταδικάσει. Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, σε αυτό το θέατρο συμβολισμών, για να σας υπενθυμίσω ότι πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι, άνθρωποι του αγώνα που δεν υποτάσσονται στη φαινομενική παντοδυναμία σας. (....) Βρίσκομαι εδώ για εμένα, για όσους συντρόφους έχουν βρεθεί στη θέση μου πριν από εμένα αλλά και για όσους θα βρεθούν στο μέλλον. Προσθέτοντας μια στιγμή αγώνα στη συλλογική μνήμη. (....) Όσο περνάει αέρας από τα πνευμόνια μου και αίμα από τις φλέβες μου δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι γι' αυτό. Για την επανάσταση, για την ελευθερία".

Αν δεν είσαι 20 χρονών παλικαράκι, αν δεν βράζει το αίμα σου, αν δεν διψάς για ζωή κι ελευθερία, αν δεν αναζητάς ισότητα, αν δεν βιώνεις τι θα πει αξιοπρέπεια, αν δεν γνωρίζεις από αλληλεγγύη, δεν μπορείς να γράψεις αυτές τις γραμμές ελεύθερης σκέψης. 

Επειδή όμως είσαι του "καναπέος", επειδή δεν διανοήθηκες ποτέ να σκεφτείς έξω από κουτάκια, έξω από νόρμες και πρέπει, επειδή εμφιλοχωρεί μέσα σου η "κανονικότητα" και επειδή αυτές οι κουβέντες είναι για 20χρονα που αν στην ηλικία τους δεν είναι επαναστάτες -που έλεγε κι ο Λένιν- τότε γάμησέ τα, γι' αυτό, γεράκο -στην ψυχή και στο μυαλό-, ρούφα τ' αυγό σου, βλέπε Άδωνι και Λιάγκα στην τιβι, ρέψου με Φαήλο Κρανιδιώτη, σταυροκοπήσου με τον Σεραφείμ του Πειραιά, κοιμήσου με έναν "παπαγάλο" αγκαλιά και ετοιμάσου για νέες θυσίες. 

Σου αξίζουν!

(ΥΓ. Το κείμενο στα εισαγωγικά ανήκει στον Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο, εκ των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό. Πρόκειται για δήλωσή του προς την έδρα του δικαστηρίου στη δίκη για την υπόθεση που άρχισε χθες. Ο Μπουρζούκος αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου