Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

"Έρως" στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Μα είναι δυνατόν στη χώρα του Αντωνάκη, του Στούρνου και του Μπένι, των φασιστών και των Ρέμων, να διεξάγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας;

Που ακούστηκε αυτό, λατρεμένε μου καναπεδάκια;

Δηλαδή, τι θα σου πουν αυτοί οι φιλόσοφοι; Ήξερες εσύ ότι υπάρχουν φιλόσοφοι ακόμα;

Εσύ έχεις μείνει στον Πλάτωνα, άντε και λίγο στον Αριστοτέλη που σου είχε διδάξει εκείνη η ξανθιά φιλόλογος στο Λύκειο που την λιγουρευόσασταν όλα τ' αγόρια. Τι; Υπάρχουν κι άλλοι;

Ανπιστέβαμπολ!

Κι όμως, γλυκιέ μου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας διεξάγεται αυτές τις μέρες στο κλεινόν άστυ, άλλως στην Αθήνα, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Βλέπω εδώ πέριξ στους δρόμους του ιστορικού κέντρου διάφορους μαύρους, σχιστομάτηδες και ξανθομπάμπουρες με τις διαπιστεύσεις τους κρεμασμένες στο στήθος, να ανεβαίνουν στην Πνύκα για να ακούσουν τις διαλέξεις ή στο Θησείο και την Πλάκα για να κάνουν τις βόλτες τους.

Σήμερα μάλιστα η ειδική συνεδρία προς τιμήν του Σωκράτη έχει θέμα ο "Έρως" και θα διεξαχθεί στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού εκεί όπου διεχήθη ο ξακουστός από τον
Πλάτωνα, διάλογος μεταξύ Σωκράτη και Φαίδρου, στον ιερό τόπο ανάπαυσης
του Πανός. Εκεί όπου ο Σωκράτης δίδαξε πως «Έρωτας είναι η αγάπη για την γνώση, την αλήθεια και την ομορφιά» από κοινού με τον ψυχικό πλούτο.

"Οι διδασκαλίες του Σωκράτη περί «ανιδιοτέλειας», «αυτοσυγκράτησης», «ψυχικού πλούτου» έναντι του υλικού και της απληστίας είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρες" σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Υπό την προεδρία του Πανεπιστημιακού Διδασκάλου Φιλοσοφίας του Τορόντο, Τhomas M. Robinson οι σύγχρονοι ομιλητές - καθηγητές Φιλοσοφίας πραγματεύονται κι εκείνοι, τον «ΕΡΩΤΑ»: Οι Simon Critchley του Κολλεγίου Λανγκ της Ν.Υόρκης, με θέμα «Φιλοσοφικός Έρως στον ΦΑΙΔΡΟ του Πλάτωνα», η Μυρτώ Δραγώνα , του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα ««ΕΡΩΣ ο απροσδόκητος θεός της Στωικής κοσμοπολιτείας» και ο Jonathan Lear, του Πανεπιστημίου του Σικάγο με θέμα «Ερως : Σημειώσεις για μια φανταστική κυοφορία», διεισδύουν φιλοσοφικά στην πολυδιάστατη αυτή κινητήριο δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, διάνοιας και ζωής, που καθιστά «ερωτεύσιμο» το ωραίο, το Ηθικά ανώτερο και το αληθές.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου